Bebekler Neden Terler?
Terleme; vücut sıcaklığını sabit tutmaya yarayan temel fizyolojik tepkidir. Vücut aşırı ısındığında, soğumayı sağlayabilmek ve ısıyı dengede tutabilmek için ter bezleri yardımıyla ter salgılamaya başlar. Salgılanan terin %90’ından fazlası sudur. Geriye kalan oran ise sodyum, potasyum, klor ve üre gibi maddelerden oluşur. İçindeki organik madde arttıkça, ter de kokulu bir hal almaya başlar. Ortam ısısının artması, heyecanlanma, aşırı efor sarf etmek veya nemli ortamlara girmek, terlemeyi arttıran normal durumlardır. Bebeklerde sık terlemenin ana sebebi ise yüzey alanlarına düşen ter bezi sayısının fazla olmasıdır. Yani, derilerinin kapladığı alanın az ama ter bezi sayısının fazla olması, sık terlemelerine neden olabilmektedir. Bebek büyüdükçe bu durum normalleşme eğilimi gösterecektir. Bununla birlikte, bebeklerin çok üşüdüğünü düşünmek ve onları olabildiğince sıcak bir ortamda büyütme isteğimiz de sık terlemelerine neden olmaktadır. Oda ısısı 20 – 23 derece arasında ise kat kat giydirmeye gerek yoktur, kendinizden 1 kat fazla giydirmeniz yeterlidir.
Bebeklerde Emerken Terleme Neden Olur?
Emerken terleme bebeklerin çoğunda görülen bir durumdur. Yanlış emzirme pozisyonu sebebiyle bebeğin memeyi kavrayamaması ve zorlanması, ten tene temas nedeniyle vücut sıcaklığının artması ve bebeğin kat kat kıyafetlerle emzirilmesi, emerken terlemesine neden olabilmektedir. Fakat bebeklerde emerken terleme durumunun bir diğer nedeni de kalp hastalıkları olabilmektedir. Bu durum istisnai olsa da emerken aşırı terleyen bebekler mutlaka muayene edilmelidir. Zira, kalp yetmezliği sorununun önemli bir belirtisi de emerken terlemedir.
Örneğin, 1 – 2 aylık bebekler 15 – 20 dakika emip doyabilirler. Ancak bu süre 30 -45 dakikayı buluyor, emerken uzun uzun dinleniyor, baş ve yüz kısmında aşırı terleme oluyorsa kalp açısından bebeğin değerlendirilmesi önerilmektedir.
Bebeklerde Uyurken Kafa Terlemesi Neden Olur?
Bebeklerde kafa terlemesi, tıpkı emerken meydana gelen terleme gibi normal karşılanır. Ancak kafası sürekli terliyorsa ve bu durum dikkatinizi çekecek kadar ileri düzeydeyse doktorunuza danışmanızda fayda var. Çünkü sık ve aşırı kafa terlemeleri D vitamini eksikliğine işaret edebiliyor. Bunun birlikte, meme emerken çok efor sarf etmesi ya da kabız olması da bebeklerde kafa terlemesine sebep olabiliyor.
Bebeklerde ateşten sonra aşırı terleme de sık görülen bir durum. Bunun nedeni; ateşlenme ile birlikte vücudun ısısının yükselmeye başlamasıdır. Vücut ise aşırı ısınmayı engellemek ve ısıyı dengelemek için ter salgılamaya başlar.
Bebeklerde Soğuk Terleme
Bebeklerde soğuk terleme nedenleri arasında en göze çarpan detay, aşırı efor sarf etmeleridir. Çok hareketli bebeklerde ve küçük çocuklarda soğuk terleme dediğimiz durum yaşanabiliyor. Fakat özellikle alın bölgesinde soğuk terleme ile karşılaşıldığında mutlaka doktora danışılması ve bebeğin kalp değerlendirmelerinin yapılması öneriliyor.
Bebeklerde Terlemenin Altında Yatabilecek Hastalıklar Nelerdir?
Görüldüğü üzere, bebeklerde ve küçük çocuklarda terleme sorunu çoğu zaman ciddi bir soruna işaret etmiyor. Ancak oranı düşük de olsa terleme bazı hastalıkların habercisi olabiliyor. Özellikle odanın ısı şartları uygun olduğu halde aşırı terleyen çocukların bu sorununun altında başka bir fizyolojik neden yatıyor olabilir. Dolayısıyla, terlemenin tek başına tedavi edilmesi gereken bir problem olmadığını söyleyebiliriz. Yapılan testler ile önce terlemenin sebebi bulunmalı ve o sebebi ortadan kaldıracak tedavi planı çizilmelidir. Tedavi ile birlikte terleme de ortadan kalkacaktır. Örneğin;
Bazı solunum yolu hastalıkları veya alerjik durumlarda terleme görülebiliyor.
Geniz eti büyük olan çocuklarda burundaki ve genizdeki tıkanmaya bağlı olarak terleme olabiliyor.
Enfeksiyon hastalıklarını tedavi etmek amacıyla kullanılan antibiyotikler terlemeye sebep olabiliyor.
Metabolik ve endokrin hastalıklar da kendini terleme ile belli edebiliyor. Özellikle erken doğan prematüre bebeklerde kan şekerinin aşırı düşmesine bağlı olarak terleme gözlenebiliyor. Yeni doğan bebeklerde terlemeye titreme, morarma veya kalbin hızlı çarpması gibi durumlarda ekleniyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekiyor.
D vitamini eksikliği de bebeklerde terlemeye neden olabiliyor.
Çok nadir karşılaşılan hipofiz bezinin aşırı çalışması ve bunun sonucunda ortaya çıkan akromegali hastalığında aşırı terleme görülebiliyor.
Daha büyük çocuklarda ise tiroit bezinin fazla çalışması terleme nedeni olabiliyor.
Bebeklerde Terleme Genetik Olabilir
Ailevi terleme, özellikle el ve ayak terlemesi kalıtsal geçiş gösteren bir durum olarak değerlendiriliyor. Ailede sebebi bulunamayan terleme sorunu varsa, bu çocuğa da kalıtsal olarak geçebiliyor ve yapılan incelemelerde herhangi bir probleme rastlanılmayabiliyor.
Bebeklerde Hastalığa Bağlı Olmayan Terleme Nasıl Önlenir?
Hastalığa bağlı olmayan terlemeler, evde uygulanabilecek basit önlemler ile kontrol altına alınabilir. Mesela; çocuklar mutlaka pamuklu kumaşlardan üretilen kıyafetler giymeli, özellikle uyku tulumlarından uzak durulmalıdır. Aşırı terlemeye sebep olabilen yiyeceklerin (baharat, çikolata, fıstık ezmesi vb.) daha az tüketilmesi ya da hiç tüketilmemesi gerekir. Ortam ısısı uygunsa bebek kat kat giydirilmemeli, odası sık sık havalandırılmalıdır. Emziren anneler bebeğin zorlanmayacağı bir emzirme pozisyonu bulmalı, bebek sık sık yıkanmalıdır. Sık yıkamak, terlemeye bağlı oluşabilecek isilik gibi cilt problemlerinin de önüne geçmenizi sağlayacaktır.