Bebeğinizin Gündüz Uykusunu Uzatmak İçin Öneriler
Uyku, insanın vazgeçilmezidir… Çocuğun gelişimindeki yeri ise haliyle tartışılmaz. Ancak, sadece gece uykusu çocuğun gelişiminde yetersiz kalır. Düzenli gündüz uykularıyla ihtiyacını karşılamasını sağlayın.
Bebeğinizi, dengeli gelişimi için gerekli miktarda uykusunu almasını sağlamak üzere, düzenli gündüz uykularına alıştırmalısınız. Huyu ve doğal ritmi ne zaman ve nasıl uyuyacağı konusunda size ipuçları verecektir. Bazı bebekler kolay alışıp her gün bol bol uyurken, bazıları kısa uykularla yetinir. Belirlenmiş bir saatten daha kısa uyuyor olması mutlaka bir sorun olduğunu göstermez. Bebeğiniz o miktarda uykuyla dinleniyor olabilir.
Gündüz Uykusunu Düzenleme
Bebeğiniz üçüncü ya da dördüncü ayını tamamladığında, uyuma ritmiyle uyumlu bir uyku düzeni oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Bu Belirtilere Dikkat Etmelisiniz!
Bebeğiniz uyumak istediğine dair sinyaller verir. Gözlerini ovuşturur, mızmızlanmaya başlar. Bir hafta boyunca bu işaretleri ve uyuduğu saatleri not alırsanız, bebeğinizin ne zaman uyumaya ihtiyacı olduğunu görebilir ve sonraki günlerde uykuya yatırmak için o zamanı bekleyebilirsiniz.
Her sabah saat on gibi uyumaya hazırlandığını ve huysuzlandığını fark etmek işinizi kolaylaştıracaktır. Bu belirtileri göstermesini beklemeden, 15-20 dakika öncesinde yemeğini yedirmiş, altını değiştirmiş, hatta sessiz bir ortam oluşturmuş olun.
Düzeni Sağlamak
Her gün hemen hemen aynı saatlerde bebeğinizi uykuya hazırlamaya başlayın. Eğer kendi bulduğu ritimde uyumaya başlarsa, uyku düzeni kurmakta sıkıntı yaşarsanız. Bebeğinizin uyku saatlerine denk gelen aktivitelerden kaçınmaya çalışın.
Sabırlı Olmak
Evde birden fazla çocuk varsa, bebeğin uyku saatleri boyunca onları sessiz tutmak kolay olmaz ve istediğiniz uyku düzenini kurmanız zorlaşır. Gün boyu karşınıza çıkan engeller yüzünden uyku saati sarkar, hatta iptal olabilir. Ama endişelenmeyin. Kötü tecrübelerinizin ışığında yeni bir düzen kurabileceğinize inandığınız sürece, kolayca düzenli uyku saatlerine geri dönebilirsiniz. Bebeğinize en uygun uyku saatlerini bulmaya çalışın. Bu süreçte yaptığınız denemelerden alacağınız olumsuz sonuçlar doğru kararı vermenizi sağlayacaktır. Bebeğinize tecrübeleriniz doğrultusunda yeni bir düzen kurmalı ve onu alışkanlık haline getirmesini beklemelisiniz.
Sorunsuz Uyku İçin Pratik Çözümler
- Pijama zorunluluğundan vazgeçin. Önemli olan çocuğun giyeceği kıyafetler içinde rahat olması; ne çok ince ne de çok kalın.
- Uyku vakti sessizliğini sağlamadan hemen önceki süreyi oyuna ayırabilirsiniz. Ancak yüksek ses çıkarmaktan, çocuğu harekete geçirip uykusunu açacak oyunlar oynamaktan kaçının. Amacın onu sakinleştirip uykuya dalmasını kolaylaştırmak olduğunu unutmayın.
- Geceleri uyuduğu yatağa yatırırsanız, o anı gece ile bağdaştıracak ve uyuma vakti geldiğini hissedecektir.
- Dışarı çıkıyorsanız, uyku vakti yolda olacağınızı biliyorsanız, yanınıza kitap veya çocuğunuzun uyuma ile bağdaştırdığı herhangi bir şey alın. Böylece hem ona nerede olursanız olun uyuyabileceğini göstermiş hem de uyku düzenini bozmamış olursunuz.
- Çocuğunuz doğru düzgün uyumuyorsa, onu eğitemediniz hissine kapılıp kendinizi suçlamayın. Bazı anneler çocuğun yatıp uyuması için yorulması gerektiğini düşünür, hâlbuki daha da canlanma olasılıkları vardır. Öncelikle bu düşünceyi kafanızdan atmalı, sonra günde üç saat uyumaya alıştırmak için çeşitli yollar denemeye başlamalısınız.
- Uykusu çabuk bölünen bir bebeğiniz varsa, ilk seferde bir saatten az uyuması çok normal. Üstelik çok yorulmamışsa ve uyanık kaldığı saatlerde enerjisini tüketmemişse uyku ihtiyacı fazla olmayacak ve kısa sürede gerek duyduğu kadar uykusunu alacaktır.
Ayrıca bebeklerin yaşlarına göre gündüz iki uyku arasında uyanık kalabilecekleri belirli süreler vardır. Bir yeni doğanın iki uyku arasında uyanık kalabileceği süre yaklaşık 45 dakikadır. Bebekler büyüdükçe gündüz iki uyku arasında uyanık kalabilecekleri süreler de artar.
6-8 aylık bebekler için yaklaşık 2-3 saat,
9-16. aylık bebekler için 3-4 saat,
16-18. aylık bebekler için ise 4,5-6 saattir.
Yani eğer siz bebeğinizi uyandıktan 2 saat sonra uyutmanız gerekirken, 4 saat sonra uyutursanız bebeğiniz ya çok zor uykuya dalar, ya da uyusa bile saat kurmuşçasına 30-45 dakika sonra uyanır. Bunun temel nedeni aslında bebeğinizin çok yorgun düşerek uykuya yatmasıdır.
Uykusu geldiği o doğru zamanı yakalar ve hemen yatağa yatırırsanız aslında bebeğiniz kolaylıkla uyur. Bilinenin aksine eğer siz bebeğinizin uykusu daha çok gelsin veya daha uzun uyusun ya da daha kolay uyusun deyip bebeğinizi daha uzun süre uyanık tutmaya çalışırsanız işte o zaman bebeğiniz stres hormonu salgılamaya başlar ve hiperaktif gibi gözükmeye başlayabilir.
BEBEKLERİN UYKU DÖNGÜSÜ
Bir diğer neden ise bebeklerin uyku döngülerinin yaklaşık olarak 45 dakika olmasıdır. Bu uyku döngüsünü tamamlayan bir bebek uyanabilir. Hafif uykuya geçtiği sırada uyanan bir bebek çeşitli sesler çıkarabilir, çığlık atıp ağlayabilir ama fırsat verirsek yeniden uykuya dönebilir.
Buna fırsat vermek için bebeğinizden bir ses geldiğinde önce derin bir nefes alın ve sesleri dinlemeye çalışın. Bu seslerin gerçek uyanıklık sesleri olup olmadığını anlamaya çalışın. Size ihtiyacı olursa emin olun bunu mutlaka anlarsınız. O zaman hiç vakit kaybetmeden bebeğinizin yanına gidin.
45 dakika sonra uyanan bebeğinizin uykusu bitmiş gibi davranarak onu hemen yataktan almak yerine, onu uykuya geri döndürmeye çalışmak da gündüz uykularının zaman içerisinde uzamasına yardımcı olacaktır. Böyle bir durumda bebeğinizi ne şekilde uyutuyorsanız, yine aynı desteği sağlayarak uykuya geçmesine yardımcı olabilirsiniz.
KENDİ KENDİNE UYUMA BECERİSİ
İyi ve kaliteli bir gündüz uykusunun temeli bebeğin kendi kendine uyuma becerisinin olup olmadığı ile de yakından ilişkilidir. Eğer bebeğinize bu beceriyi kazandırmak istiyorsanız, bu işe gündüz uykularını iyi aldığı bir günün gecesinde başlamanız daha doğru olacaktır.
Çünkü henüz gece kendi kendine uyuma becerisini geliştirmemiş bir bebeğin gündüz uykuları sırasında kendini rahatlatması çok daha zor olacaktır. Bunun nedeni gece uyku baskısının gündüze oranla daha yoğun olmasıdır.
TUTARLILIK ESASTIR
Tutarlılık ve düzen de iyi bir gündüz uykusunun olmazsa olmazlarındandır. Elbette robotik bir düzenden bahsetmiyorum ama bebeklerimizin her gün yaklaşık olarak aynı saatlerde uyuması biyolojik saatleri için önemlidir ve uykulara katkısı vardır.
Bebeğinizin gündüz yeterli uyku alıp alamadığının sorusunun yanıtı ise sizde saklıdır. Bebeğiniz yorgun ya da huysuz gözüküyor ise gündüz uykularının süresini arttırmanız önemlidir.